Giftigt/skadligt

 

-Choklad/Kakao 

-Vindruvor/russin 

-Kaffe 

-Te

 -Lakrits

 -Xylitol

-Lök – alla sorters lök: gul, röd, vitlök och gräslök samt blomsterlökar, innehåller ett ämne som hunden inte kan bryta ner. Gul lök innehåller mest av detta ämne. Det som händer är att de röda blodkropparna bryts ned och hunden kan få blodbrist. (Undvik även att ge hunden mat som innehåller lök).

-Ivermecetin – ingår i preparat som används mot parasiter hos hästar, nötkreatur och grisar. Det kan dock vara dödligt för hundar av collietyp och korsningar med dessa.

-Paddor – utsöndrar ett gift, bufotoxin, som kan skada hundar. En hund som lider av hjärtsvikt eller är gammal och svag kan bli medvetslös av giftet. Symtom på bufotoxinförgiftning är allmänpåverkan och att hunden dreglar stora mängder segt och skummigt slem. Åtgärd: försök tvätta hunden i munnen med en svamp. OBS! Det är endast paddor – inte grodor – som utsöndrar detta gift.

-Glykol – smakar  sött och hunden kan slicka i sig det, men det är mycket giftigt och skadar njurarna.

-Blågröna alger – så kallade giftalger kan allvarligt skada eller till och med döda hunden om den dricker eller badar i vatten där dessa alger finns.

-Många krukväxter, plantor, buskar och träd är giftiga: *Anemon *Azalea *Gullregn *Idegran *Julstjärna *Kastanj *Liguster *Liljekonvalj *Ekollon *Påsklilja *Rhododendron *Tulpan *Vintergäck

-Svampar – som är giftiga för männsikor är även giftiga för hundar. Var därför vaksam på vad hunden äter i skogen.

– Utländska tuggben, tuggpinnar och buffelhudsben – kan innehålla gifter. I vissa länder har man inte samma bestämmelser för kemikalieanvändningen som i Sverige. Svenska produkter är därför att rekommendera. (Se dock upp med rökta produkter, som kan svälla i magen om hunden äter stora mängder).

-Pepparkakor, saffranbröd samt ojästa degar är direkt olämpligt för hundmagar.

Follow by Email
Facebook
Facebook
Instagram